Jumeirah.se - Guide till Dubai


Fakta om Dubai och Förenade Arabemiraten

Dubai är ett av sju emirat som tillsammans bildar Förenade arabemiraten (UAE). De övriga emiraten är Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain. De olika emiraten åtnjuter en hög grad av självständighet.

Olja upptäcktes i Abu Dhabi under 1958, i Dubai knappt 10 år senare och 1974 i Sharja. Oljeinkomsterna förvandlade de underutvecklade emiraten till moderna samhällen i klass med västerländska staters nivåer (bortsett från demokratin).

Från att främst ha livnärt sig på jordbruk, bostadsskötsel, fiske och båtbyggande, kan emiratens invånare idag åtnjuta hög levnadsstandard, modern infrastruktur och ett välutvecklat näringsliv.

Demografi

Förenade arabemiraten har drygt 4,4-4,7 miljoner invånare (beroende på källa) varav runt 70% i åldrarna 15-64 består av icke-emiratis. Befolkningsökningen för 2007 är nära 4000% inklusive de stora mängder gästarbetare som bor och arbetar i Dubai. Befolkningsökningen hos emiratis ligger på ett par procent.

Geografi

Förenade arabemiraten ligger i Sydvästasien, och gränsar till Omanbukten och Persiska viken, mellan Oman och Saudiarabien. UAE har en platt och kal kust som leder in i sanddynerna i ett stort ökenlandskap, med berg i öst. Öken täcker över 90% av landet.

Landet har en strategisk position längs södra Hormuzsundet, ett sund mellan Iran och Musandamhalvön (tillhörande Oman och UAE) på Arabiska halvöns nordkust. Sundet förbinder Persiska viken med Omanviken och Arabiska havet. Positionen är enormt strategiskt viktig, eftersom den som kontrollerar sundet därmed kontrollerar större delen av oljeflödet från Mellanöstern.