Jumeirah.se - Guide till Dubai


Ekonomiska frizoner

Dubai har framgångsrikt infört frizoner. Över 2300 företag huserar i Jebel Ali Free Zone (JAFZ), (Mina Jabal Ali). Många företag har frizonen som ett nav för hela regionen med tillverkning, vidareförädling och distribution.

Företagen i de ekonomiska frizonerna uppges ha investerat ca 50 miljarder kronor och det beräknas att ca 3000 företag idag är verksamma inom olika frizoner i landet. Inom Media City har flera internationella TV- och medieföretag etablerat sig.

Dubai sammanlänkar 145 globala destinationer med sina dryga 120 båtlinjer och 105 flyglinjer. Frizonerna anses vara framtiden och utöver kommande projekt finns redan Dubai Media City, Dubai Internet City och Dubai Logistics City.

Något som kommer att påverka hela regionen är Dubai World Central International Airport. Flygplatsen ligger i frizonen Jebel Ali och kommer när den står klar att uppkallas efter den föredetta ledaren i Dubai: Al Maktoum (International Airport).

Jebel Ali

Jebel Ali är en hamnstad som uppfördes 1977 och var ursprungligen ett bostadsområde för alla arbetare som byggde hamnen. Hamnen byggdes mellan 1976 och 1979, och är en så kallad djuphamn och har ofta besök av amerikanska stridsfartyg. Hamnen är tillräckligt djup för att husera hangarfartyg av Nimitz-klass:

Port Jebel Ali Port Jebel Ali Port Jebel Ali